Εξετάσεις πιστοποίησης ΕΟΠΠΕΠ

Στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Καστοριάς, με συνέπεια τα τελευταία χρόνια, αναλαμβάνουμε  πρωτοβουλίες υποστήριξης των Εκπαιδευτών ή υποψήφιων Εκπαιδευτών Ενηλίκων.

Ειδικότερα:

 1. υλοποιούμε  πιστοποιημένα προγράμματα εκπαίδευσης εκπαιδευτών ενηλίκων,
 2. παρέχουμε συνεχή και έγκυρη πληροφόρηση σχετικά με ευκαιρίες πιστοποίησης και απασχόλησης των εκπαιδευτών ενηλίκων,
 3. υλοποιούμε  δωρεάν προγράμματα επιμόρφωσης και εξειδίκευσης των εκπαιδευτών ενηλίκων,

Με αφορμή την ανακοίνωση του ΕΟΠΠΕΠ σχετικά με την διενέργεια εξετάσεων πιστοποίησης (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2021) για την απόκτηση εκπαιδευτικής επάρκειας Εκπαιδευτών Ενηλίκων της μη τυπικής εκπαίδευσης, δημιουργήσαμε  ένα οδηγό, ο οποίος απευθύνεται σε όσους πρόκειται να συμμετάσχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης.

Στον οδηγό αυτό οι υποψήφιοι εκπαιδευτές ενηλίκων μπορούν να βρουν χρήσιμες πληροφορίες για:

 • την διαδικασία Δήλωσης συμμετοχής στις εξετάσεις πιστοποίησης
 • την προετοιμασία για τις εξετάσεις πιστοποίησης
 • χρήσιμες οδηγίες συμμετοχής στις εξετάσεις πιστοποίησης

 

Δείτε αναλυτικά:

Ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ανακοίνωσε την διενέργεια εξετάσεων πιστοποίησης για την απόκτηση εκπαιδευτικής επάρκειας Εκπαιδευτών Ενηλίκων της μη τυπικής εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι εξετάσεις θα διενεργηθούν σε εξεταστικά κέντρα σε όλες τις Διοικητικές Περιφέρειες, στις εξής πόλεις:

ΑΓΡΙΝΙΟ, ΑΘΗΝΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ, ΑΛΙΒΕΡΙ, ΒΟΛΟΣ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΞΑΝΘΗ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ, ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ΚΑΡΔΙΤΣΑ, ΚΑΛΑΜΑΤΑ, ΚΑΤΕΡΙΝΗ, ΚΑΒΑΛΑ, ΚΟΜΟΤΗΝΗ, ΚΟΖΑΝΗ, ΛΑΜΙΑ, ΛΑΡΙΣΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ, ΝΑΥΠΛΙΟ, ΠΑΤΡΑ, ΠΥΡΓΟΣ, ΡΟΔΟΣ, ΤΡΙΠΟΛΗ, ΧΑΝΙΑ, ΧΙΟΣ .

Οι εξετάσεις θα διενεργηθούν στις εξής ημερομηνίες:

1η εβδομάδα:

Παρασκευή 24-09-2021
Σάββατο 25-09-2021
Κυριακή 26-09-2021

2η εβδομάδα:

Παρασκευή 01-10-2021
Σάββατο 02-10-2021
Κυριακή 03-10-2021

3η εβδομάδα:

Παρασκευή 08-10-2021
Σάββατο 09-10-2021
Κυριακή 10-10-2021

4η εβδομάδα:

Παρασκευή 15-10-2021
Σάββατο 16-10-2021
Κυριακή 17-10-2021

Από τη Δευτέρα 06-09-2021 (Ώρα: 09.00) έως και την Πέμπτη 09-09-2021 (Ώρα:23.59) οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώνουν το εξεταστικό κέντρο (booking) και τις ημερομηνίες εξέτασης ηλεκτρονικά στην εφαρμογή που θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. στον σύνδεσμο: http://trainersexams.eoppep.gr

Οι υποψήφιοι θα συνδέονται στην εφαρμογή εισάγοντας το email τους και τον κωδικό πρόσβασης που χρησιμοποίησαν για την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης πιστοποίησης. Σε περίπτωση απώλειας του κωδικού πρόσβασης, θα επιλέγουν «ξέχασα τον κωδικό μου».

Αναλυτικές οδηγίες δήλωσης συμμετοχής στις εξετάσεις θα βρείτε εδώ .

Δικαιούχοι συμμετοχής στις Εξετάσεις Πιστοποίησης Εκπαιδευτικής Επάρκειας, περιόδου 2020-2021, είναι: πατήστε εδώ.

Ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. διατηρεί το δικαίωμα αλλαγής της δηλωθείσας επιθυμητής ημερομηνίας εξέτασης ή και μετακίνησης του υποψηφίου από το αρχικά δηλωθέν Εξεταστικό Κέντρο σε άλλο, ή της προσθήκης επιπλέον Εξεταστικών Κέντρων, κατά τη διαδικασία διενέργειας του booking, προκειμένου να συγκροτηθούν με αρτιότητα τμήματα υποψηφίων ή και για λόγους ανωτέρας βίας. Στην περίπτωση αυτή, οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερώνονται εγκαίρως σχετικά με τις αλλαγές αυτές.

Με την ολοκλήρωση της εγγραφής σε Εξεταστικό Κέντρο και της δήλωσης ημερομηνίας εξετάσεων, ο υποψήφιος θα λαμβάνει email επιβεβαίωσης εγγραφής, με την ημερομηνία των εξετάσεων και τα στοιχεία του Εξεταστικού Κέντρου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει.

Για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων, οποιαδήποτε περαιτέρω διαδικαστικά ζητήματα δύνανται να ρυθμίζονται με αποφάσεις της Διοίκησης του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.. Οι υποψήφιοι θα ενημερώνονται για τις σχετικές αποφάσεις με ανακοινώσεις οι οποίες θα αναρτώνται στον διαδικτυακό τόπο του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π..

Οι υποψήφιοι οι οποίοι θα δηλώσουν συμμετοχή στην περίοδο των εξετάσεων πιστοποίησης Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2021, θα πρέπει κατά πρώτον να προετοιμαστούν κατάλληλα για την επιτυχή αντιμετώπιση των δύο σκελών της εξέτασης, δηλαδή των γραπτών εξετάσεων και του πρακτικού μέρους (παρουσίαση μικροδιδασκαλίας 20’) .

Για την προετοιμασία του, για τις  γραπτές εξετάσεις, ο υποψήφιος μπορεί να χρησιμοποιήσει την Τράπεζα θαμάτων του ΕΟΠΠΕΠ. Στο αρχείο που σας διαθέτουμε εδώ μπορείτε να βρείτε την «Τράπεζα θεμάτων του ΕΟΠΠΕΠ» στην οποία  με κίτρινη επισήμανση υποδεικνύονται τα θέματα προηγούμενων εξετάσεων.

Το Κ.Ε.Κ. της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Καστοριάς  σας διαθέτει επίσης, σε ψηφιακή μορφή ένα αρχείο 22 σελίδων στο οποίο περιλαμβάνονται με περιληπτικό και κωδικοποιημένο τρόπο τα σημαντικότερα θέματα της Τράπεζας.

Επίσης μπορεί να σας διαθέσει ένα διαδραστικό βίντεο στο οποίο παρουσιάζονται με κατανοητό τρόπο οι σημαντικότερες θεωρίες Μάθησης.

Εφόσον επιθυμείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτά τα αρχεία παρακαλούμε να συμπληρώσετε την ηλεκτρονική φόρμα που θα βρείτε εδώ  ώστε να λάβετε με email τα αρχεία αυτά.

Για το πρακτικό μέρος των εξετάσεων ο υποψήφιος θα πρέπει να σχεδιάσει και να παρουσιάσει μια μικροδιδασκαλία η οποία θα πρέπει να διαρκέσει 20’ (απόκλιση +/- το πολύ ενός λεπτού ) σε γνωστικό αντικείμενο της επιλογής του. Για τον σχεδιασμό της μικροδιδασκαλίας ο υποψήφιος θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το έντυπο «Σχέδιο Μικροδιδασκαλίας» το οποίο μπορεί να βρει εδώ.

Ο σχεδιασμός και η παρουσίαση της «μικροδιδασκαλίας» θα πρέπει να γίνουν με τέτοιο τρόπο ώστε να ικανοποιούν τα περισσότερα από τα κριτήρια αξιολόγησης , τα οποία αναλυτικά μπορείτε να βρείτε εδώ

Κατά δεύτερον, ο υποψήφιος θα πρέπει να προετοιμάσει με ιδιαίτερη επιμέλεια το υλικό (έντυπη ή/και ψηφιακή μορφή) το οποίο θα πρέπει να έχει μαζί του και να διαθέσει κατά την ημέρα των εξετάσεων.

Συγκεκριμένα:

 • θα πρέπει να φροντίσει να έχει συμπληρώσει κατάλληλα το «Σχέδιο μικροδιδασκαλίας» το οποίο θα πρέπει να έχει εκτυπωμένο σε τρία (3) αντίγραφα (δύο για τους δύο αξιολογητές και ένα για τον φάκελο του ΕΟΠΠΕΠ)
 • Εφόσον χρησιμοποιήσει κατά την «μικροδιδασκαλία» κάποιο ψηφιακό αρχείο παρουσίασης (π.χ. Power Point – Prezi ή κάποιο άλλο) θα πρέπει να το παραδώσει σε εκτυπωμένη μορφή ή ψηφιακή στον επιτηρητή ώστε να συμπεριληφθεί στον φάκελο του ΕΟΠΠΕΠ.
 • Εφόσον χρησιμοποιήσει και διαθέσει στους «εκπαιδευόμενους» φύλλα εργασίας θα πρέπει να προβλέψει τον κατάλληλο αριθμό αντιγράφων όχι μόνο για τους «εκπαιδευόμενους» αλλά και για τους αξιολογητές και τον φάκελο του ΕΟΠΠΕΠ.
 • Οποιοδήποτε υλικό διαθέσει ή/και προβάλει κατά την παρουσίαση της μικροδιδασκαλίας θα πρέπει να φροντίσει να το έχει σε διαφορετικά μέσα αποθήκευσης ή/και να είναι προσβάσιμο μέσω του διαδικτύου (π.χ. αποθηκευμένο στο google drive, σε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο κ.α.) ώστε να αποφύγει δυσάρεστες εκπλήξεις λόγω, για παράδειγμα, καταστροφής ή μη λειτουργίας κάποιου αποθηκευτικού μέσου.

Η εκπαιδευτική επάρκεια πιστοποιείται μέσω της συμμετοχής των δικαιούχων ενδιαφερομένων σε Εξετάσεις Πιστοποίησης. Οι εξετάσεις διενεργούνται σε επιλεγμένα Εξεταστικά Κέντρα σε όλη την επικράτεια και περιλαμβάνουν θεωρητικό μέρος και πρακτικό μέρος.

Οι υποψήφιοι δηλώνουν ημερομηνία και εξεταστικό κέντρο, σύμφωνα με την εγγύτητα στον τόπο διαμονής τους καθώς η κατανομή των διαθέσιμων αιθουσών από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. έχει γίνει σύμφωνα με αυτή την παράμετρο.

Στο Θεωρητικό Μέρος οι υποψήφιοι απαντούν σε ερωτήσεις σύντομης ανάπτυξης που αντλούνται από Τράπεζα Θεμάτων. Η διάρκεια των γραπτών εξετάσεων είναι μία (1) ώρα.

Στο πρακτικό μέρος, οι υποψήφιοι παρουσιάζουν μια μικροδιδασκαλία 20’ στο θεματικό αντικείμενο εξειδίκευσής τους (ο πληροφορικός στην πληροφορική, ο λογιστής στη λογιστική κ.λπ.) ή και σε όποιο άλλο θεματικό αντικείμενο επιλέγουν, σε ομάδα συνυποψηφίων, που «παίζουν» τον ρόλο των εκπαιδευομένων, παρουσία διμελούς κλιμακίου αξιολογητών.

Με το πέρας της παρουσίασης της μικροδιδασκαλίας κάθε υποψηφίου διενεργείται από τους Αξιολογητές συνέντευξη του υποψηφίου, μέγιστης διάρκειας δέκα (10’) λεπτών.

‘Έναρξη – Λήξη Εξετάσεων

 • Ώρα προσέλευσης των υποψηφίων στο Εξεταστικό Κέντρο: 9.00 π.μ.
 • Πέρας προσέλευσης των υποψηφίων στο Εξεταστικό Κέντρο: 9:30 π.μ.
 • Διενέργεια γραπτών εξετάσεων (1 ώρα)
 • Σύντομο διάλλειμα
 • Έναρξη παρουσίασης μικροδιδασκαλιών

Δεν επιτρέπεται η αποχώρηση των υποψηφίων από το Εξεταστικό Κέντρο πριν την ολοκλήρωσης της διαδικασίας των εξετάσεων και ειδικότερα πριν την ολοκλήρωση της παρουσίασης και της τελευταίας στη σειρά μικροδιδασκαλίας και του τελευταίου υποψηφίου του τμήματος.

Με φροντίδα του εξεταστικού κέντρου η «μικροδιδασκαλία» βιντεοσκοπείται και αποθηκεύεται σε ψηφιακό μέσο (cd ή dvd) το οποίο  συμπεριλαμβάνεται στο φάκελο υποψηφίου του ΕΟΠΠΕΠ. Η βιντεοσκοπημένη μικροδιδασκαλία χρησιμοποιείται εφόσον απαιτηθεί  να πραγματοποιηθεί αξιολόγηση της μικροδιδασκαλίας και από τρίτο αξιολογητή.

Κατά την διάρκεια παρουσίασης της μικροδιδασκαλίας, κάθε υποψήφιος ενημερώνεται από τον επιτηρητή για τον υπολειπόμενο χρόνο, 5’  και 1’ πριν την ολοκλήρωση του 20’.

Κατά κανόνα για την παρουσίαση της «μικροδιδασκαλίας» οι υποψήφιοι σε κάθε εξεταστικό κέντρο έχουν στην διάθεσή τους βίντεο προβολέα, Η/Υ, πίνακα και πρόσβαση στο διαδίκτυο. Η διάταξη της αίθουσας συνήθως έχει μορφή «Π» ή ατομικά καθίσματα σεμιναριακού τύπου. Δεν προβλέπεται η διάθεση αίθουσας πληροφορικής.

Κάθε τμήμα απαρτίζεται από 12 (μέγιστο) έως 9 (ελάχιστο) υποψηφίους.

Κάθε υποψήφιος έχει στην διάθεσή του περίπου 10’ (όσο δηλαδή διαρκεί η συνέντευξη του προηγούμενου υποψηφίου)  ώστε να προετοιμάσει κατάλληλα τον χώρο και το υλικό του όπως επίσης και τους συναδέλφους/υποψηφίους .

Πριν την έναρξη της μικροδιδασκαλίας των 20’ και αφού έχει ξεκινήσει η βιντεοσκόπηση, κάθε υποψήφιος αυτοπαρουσιάζεται με σύντομο τρόπο (π.χ. ονοματεπώνυμο – τίτλο σπουδών) και δίνει ορισμένες διευκρινίσεις σχετικά με την εκπαιδευτική ενότητα, το προφίλ των  εκπαιδευομένων και τον εκπαιδευτικό οργανισμό στον οποίο εξελίσσεται η εκπαίδευση, όχι παραπάνω από 1-2 λεπτά. Ο χρόνος αυτός δεν υπολογίζεται στο 20’ της μικροδιδσκαλίας.

ΝΕΟ μικρο

Επιλέξτε την εικόνα που ακολουθεί για να διαβάσετε το αρχείο  “Οδηγίες προς Υποψηφίους” το  οποίο  έχει συντάξει ο ΕΟΠΠΕΠ ώστε να ενημερώσει τους υποψήφιους    σχετικά με τις διαδικασίες που αφορούν: την προσέλευση και την παραμονή τους στα εξεταστικά κέντρα, τη διαδικασία της εξέτασής τους στο θεωρητικό και πρακτικό μέρος καθώς και του τρόπου βαθμολόγησής τους.

Εάν ενδιαφέρεσαι να γίνεις Εκπαιδευτής Ενηλίκων, διάβασε πληροφορίες για το πιστοποιημένο πρόγραμμα Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών Ενηλίκων το οποίο υλοποιεί το Κ.Ε.Κ. του Δήμου Καστοριάς, επιλέγοντας την εικόνα που ακολουθεί: